Van leerjongen naar bedrijfsleider met elf medewerkers. Met 46 jaar ervaring op de teller is Joël Renaud zonder twijfel een van de best geplaatste personen om te getuigen over zijn passie voor de job van dakwerker. “Voor wie geen schrik heeft van de hoogte en houdt van handenarbeid, is het een topjob.”
Hoe ben je gestart als dakwerker?
Zoals zovelen ben ik gestart als leerjongen. Ik ging als vijftienjarige aan de slag bij een bedrijf dat actief was in zowel loodgieterij als zinkwerk. In die tijd – we spreken over 1976 – was het de gewoonte om die twee specialiteiten te combineren, maar geleidelijk aan is loodgieterij dichter gaan aanleunen bij verwarming en is het zinkwerk meer onderdeel gaan uitmaken van dakwerken.
Tien jaar lang werkte ik voor hetzelfde bedrijf, maar het kriebelde te veel en daarom ben ik in 1986 gestart met een eigen onderneming. Dat was een grote stap, maar ik was overtuigd dat het zou lukken. Ik had er goesting in. Ook toen was er al veel werk voor dakwerkers en bij mijn werkgever had ik ervaring opgebouwd met het werven van klanten.
Ik begon meteen met een leerjongen en stap voor stap groeide het bedrijf. Intussen zijn we met elf. Dat verandert natuurlijk veel. Je bent met meer bezig dan enkel de dakwerken: nieuwe klanten zoeken, de administratie opvolgen, … Het is een heel afwisselende job waar ook mijn zoon mee zijn schouders onder zet. Inderdaad, ook hij heeft de smaak te pakken en is sinds kort actief in het bedrijf.
Wat vind je zo fijn aan de job van dakwerker?
Het is geweldig om voor elke klant de juiste oplossing te bedenken en vervolgens uit te voeren. Een klant tevreden maken, geeft veel voldoening. Het is telkens weer de missie waarmee we het dak opgaan.
Daarnaast is er wel heel wat veranderd. Vroeger was dakwerker een harde stiel en dat is zeker nog gedeeltelijk zo. Je werkt in weer en wind én op hoogte, maar ik ben graag buiten. De wereld vanop een dak zien, geeft me na al die jaren nog steeds een zalig gevoel.
Tegenwoordig hebben we ook heel wat hulpmiddelen. Elke dakwerker heeft een telescopische kraan en daardoor moeten we de materialen niet meer naar boven dragen. Echt een wereld van verschil in vergelijking met de beginjaren.
Daarnaast is onze job een pak veelzijdiger geworden. Je hebt dakwerken, maar we zijn vaak ook verantwoordelijk voor het afwerken van de façaden. In veel gevallen zijn we de belangrijkste kostenpost bij een bouw of verbouwing. We zullen niet snel zonder werk vallen…
Hoe ziet de ideale dakwerker er volgens jou uit?
Je moet heel wat capaciteiten combineren. Een goede dakwerker denkt na, anticipeert, kan goed omgaan met nieuwe situaties en zoekt altijd de beste oplossing. Vermits ons vak zo snel evolueert, moet je ook bereid zijn om die evoluties te volgen, denk maar aan de isolatienormen die steeds strenger worden.
Tot slot, zou je jongeren of andere bouwvakkers aanraden om dakwerker te worden?
Absoluut! Wie niet bang is en graag met de handen werkt, vindt op het dak een geweldige job. Ik ben ondertussen 46 jaar dakwerker en ik doe het nog altijd met evenveel enthousiasme.
Het is zoals gezegd een vak dat blijft evolueren. Wie dakwerker wordt, kiest voor een job met veel vernieuwing. Nieuwe producten zoals EPDM hebben voor een revolutie gezorgd in de platte daken, maar ook bij andere materialen zien we veel innovaties.
Wanneer je start met een eigen bedrijf, heb je bovendien het voordeel dat je je werk zelf kan organiseren. Dat geeft enorm veel vrijheid en daar hou ik van.
Comentários