top of page

Het dak op met… Cedric Degreef

Een dakwerker die zijn job en sector promoot via TikTok en ontdekkingsdagen? Maak kennis met Cedric Degreef, twintig jaar aan de slag op het dak en nog steeds even enthousiast. “Deze job is ideaal voor wie graag blijft bijleren”.


Hoe is jouw carrière als dakwerker tot nu toe verlopen?

Mijn carrière kan je in twee blokken van telkens zo’n tien jaar opdelen. Ik ben begonnen als leerjongen op m’n vijftiende en heb jaren als dakwerker in loondienst gewerkt. Het grote avontuur begon in 2012, toen ik mijn eigen onderneming startte. Twee jaar later waren we met vijftien en intussen zijn we al met twintig.

Vanuit Tubeke zijn we vooral actief in Waals- en Vlaams-Brabant en in Brussel. Het verschil tussen die regio’s vind ik boeiend: in Waals-Brabant leggen ze graag leien, in Brussel dan weer dakpannen. En platte daken zitten overal in de lift. Net daarom hebben we zeer bewust de keuze gemaakt om alle specialiteiten aan te bieden; zowel platte daken, zink, dakpannen als leien voeren we uit, net als de isolatie en de structuren.

Waarom doe je je job zo graag?

Als je graag blijft bijleren en kennismaken met nieuwe evoluties, dan is de job van dakwerker ideaal. Twintig jaar geleden was er van dakisolatie geen sprake, nu is het ondenkbaar om een dak te plaatsen zonder isolatie. Ook de materialen en technieken evolueren. Die nieuwigheden ontdek je ook buiten België. Ik heb veel contact met Franse dakwerkers. De verschillen in dakwerken tussen bijvoorbeeld Parijs en Marseille zijn enorm.

Zou je het jongeren aanraden?


Ik blijf deze job zeker een aanrader vinden, inderdaad! Naast de elementen die ik net aanhaalde, heb je ook het salaris en de werkzekerheid. Wie nu een opleiding tot dakwerkervolgt, is zeker van werk gedurende z’n hele loopbaan. En van een stevig loon. Wie in de sector begint zonder enige ervaring, is meteen zeker van zo’n 2.800 euro bruto, wat afhankelijk van je situatie zo’n 2000 euro netto maakt. Toch niet min!

We vernamen dat je zelf actief de job van dakwerker promoot. Hoe pak je dat aan?

Ik wil niet noodzakelijk reclame maken voor m’n bedrijf, wel voor de sector. Op m’n TikTok-kanaal deel ik waar we dagelijks mee bezig zijn. Intussen volgen bijna 20.000 mensen me, waaronder veel dakwerkers. In maart organiseerden we trouwens onze tweede ontdekkingsdag. Tijdens ‘Decrouvretoitunepassion’ (let op de woordspeling, nvdr) nodigen we jong en oud uit om te ontdekken wat dakwerkers doen. Je kan er op een kraan de hoogte in, leert hoe je leien moet snijden of hoe je zink soldeert. Tijdens de eerste editie vonden twee dakwerkers uit de buurt een nieuwe werkkracht en ook tijdens deze editie was er heel wat interesse voor de job. Wat wil je, met zo’n troeven?168 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


Voel jij je aangesproken?

Ontdek welke stappen je kan zetten om dakwerker te worden.

bottom of page